cikk - SMD led vagy COB led?

Felépítésüket tekintve többféle LED-et is megkülönböztetünk, azonban a legismertebbek és legelterjedtebbek az SMD ledek és COB ledek. Most itt mindegyiket bemutatjuk röviden, de az SMD és COB ledekkel kicsit hosszabban is foglalkozunk. A legrégebbivel indítjuk a sort és a végén mutatjuk be a legmodernebb felépítést!

DIP led-ek

A legrégebbi technológia a DIP néven fut. Ezek a LEDek nem világításra lettek kifejlesztve. Két kivezetésük van, ezek egy műanyag burkolatba vannak öntve. Ebben a technológiában a hőelvezetés még nem megfelelő. Nagyobb teljesítmény esetén a túlmelegedés következtében csökken a kibocsátott fény ereje.

 

SMD led-ek

SMD = Surface Mounted Device, másnéven felületszerelt eszköz. A különbség a DIP ledekhez képest, hogy ezek nem lábakon állnak, hanem a felületre felfektetve szerelik, így a hőelvezetést meg lehet oldani. A 3528 típus és 5050 típusú led a legelterjedtebb az SMD led-ek közül.

 

High Power led-ek

Ezek, mint ahogy a neve is mutatja nagy teljesítményű 1w-os led-ek. Nagyon jó az 1 wattra jutó fényáramuk, létezik már olyan is, ami több mint 100 lumen fényerőt tud. Ennél a fajta led-nél már muszáj megoldani a hőelvezetést, mert a melegedése jelentős.

 

COB led-ek

COB = Chip On Board-nak a rövidítése. Hőelvezetése nagyon jó, ami annak köszönhető, hogy a nagy teljesítményű chipet közvetlenül az alaplemezre szerelik. Mivel jó a hőelvezetése nem melegszik, ami megnöveli a led élettartamát. Viszont ennél a fajtánál nagyon fontos, hogy jól meg legyen oldva a hűtés.

 

MCOB led-ek

MCOB = Multi Chip On Board. A legújabb fejlesztésű led. Mivel a led élettartamát az határozza meg, mennyire jól tudja leadni a hőt a környezetének, folyamatosan ezen a problémán dolgoznak a fejlesztők. Az MCOB lényege, hogy a led több kicsi felületen jelenik meg és nem egy nagyon.

 

Betöltés...