cikk - Milyen LED legyen?

5050 SMD LED vagy 5630 vásárlás?

A LED alkatrészek vásárlása előtt fontos némi információt szerezni arra nézve, hogy a megvásárolni kívánt LED chipek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Az SMD LED esetében tudjuk, hogy olyan felülszerelt alkatrészekről beszélünk, amit közvetlenül tudunk a felületre szerelni.
Ez a megoldása a technológiának nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az SMD LED-ek jobban szerelhetők legyenek, mivel nincs kilógó dióda, könnyebben el lehet rejteni. Ráadásul épp ennek a tulajdonságnak köszönhetően az SMD LED hőtűrése sokkal jobb, mivel a teljes chip felfekszik a felületre, így a hőt jobban el tudja vezetni. Nincs idejekorán történő túlmelegedés által okozott fényveszteség.
Az 5050 SMD LED vagy 5630 vásárlás eldöntése előtt pedig először ismernünk kell a két azonos LED típus különbségeit.

Miért és honnan adódnak ezek?
Az SMD 5050 LED esetében egy tokozáson belül 3 chip található, így fényereje is nagyobb az 1 chipes SMD LED társainál. A 3 chip lehet egyszínű vagy lehet több színű, ekkor RGB SMD LED chipről beszélünk, emellett pedig mindkét esetben extra nagy fényerőről is.
Az SMD 5630 LED chip pedig már a legújabb tagja az SMD LED családnak. Ez a típusú LED egyben SMD (felülszerelt chip), másrészről pedig COB LED (egyetlen nagyméretű chip, ami közvetlenül az alaplemezen fekszik).  Hatalmas fényerő, teljes értékű fényhasznosítás jellemzi, és nem mellesleg jobb hőtűrés is. Hátránya, hogy csak hideg és meleg fehér fényben tudjuk egyelőre megvásárolni.
Ha az  SMD 5050 LED vagy 5630 vásárlás dilemmáját kellene összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy akik extra fényerőt, jobb fényhasznosítást szeretnének elérni fehér színben, számukra ideális lehet az 5630-as LED chip.
Akik színes vagy különböző színű hangulatvilágítást, dekorációs világítást, vagy fővilágítást szeretnének, számukra az 5050-es LED chipek vásárlása lehet megoldás.

 

Betöltés...