Ledszalag, de mekkora tápegységgel?

Mi az a LED szalag?

Már sok helyen találkozhatunk LEDszalagokkal. Meglátni és megszeretni - egy pillanat alatt megtörténik! Ilyenkor még nem is tudja az ember, hogy mi kell egy ilyen szalag beépítéséhez, felszereléséhez. Milyen szalagot hova érdemes tenni, mekkora tápegységről kell működtetni álmaink szalagját... Ja! És mi is az a LEDszalag...?!

A modern energiatakarékos világítástechnika egyik legsokoldalúbban használt terméke a LEDszalag, ami kis méretű, kis fogyasztású és mindemellett hosszú élettartamú világító egységekből (LED-ekből) áll. Ezek egy speciális, egyik oldalon öntapadós bevonattal ellátott szalaghoz vannak "rögzítve", így szinte bárhol, bármilyen alakzatban használhatjuk - otthoni és üzleti dekorációs célra, konyhai pult megvilágítására, helyiség megvilágítására.
Általában 12 V-os tápfeszültséggel működnek, de van belőlük 24 V-os és akár 230 V-os kivitelel is találkozhatunk. Vannak, amelyek csak beltéri használatra vannak kifejlesztve, de nem ritka a kültéren használható változat is.

Milyen szalaghoz milyen teljesítményű trafót (tápegységet) kell használni?
Mivel a szalagok jellemzően 12 V feszültséggel üzemelnek, így kell valamilyen eszköz, ami a hálózati 230 V feszültségből 12 V egyenáramot állít elő. Mivel a LED-ek érzékenyek a feszültség ingadozásra (pl. a túláramot barnulással "hálálja" meg...), a feszültség mellett figyelni kell arra is, hogy ez a 12 V stabilizált legyen!
A tápegységek teljesítménye névleges adat, ezért a biztonságos és hosszútávú működtetés miatt azt javasoljuk, hogy maximum 80 %-ig terheljük a tápegységet. Ez a ráhagyás nem csak a szalag, de a trafó élettartamára is jótékony hatással lesz!

A szükséges teljesítmény kiszámolásához két alapvető módszert használhatunk:
Az első, ha visszaszámoljuk, hogy az adott méretű tápegységre mekkora szalagot köthetünk, pl. 60 W névleges teljesítményű tápegységre legfeljebb 60 W x 0.8 = 48 W szalagot tehetünk.
A másik lehetőség, hogy a szalag hosszát felszorozzuk a teljesítményével, majd 1.25-el, ezzel a számítási módszerrel már a biztonsági tartalékot is beleszámoltuk a szükséges méretbe, pl. 10 méter x 4.8 watt/méter = 60 watt névleges teljesítményű meghajtóra lesz szükség.

 

Betöltés...