cikk - Tűzijáték fotózás

Miként örökítsük meg a tűzijátékot!

Szeretné megörökíteni a nagy napon ellőt tűzijátékot? Néhány jó tanácsot adunk a bomba fotókhoz!

  1. A legjobb helyet kiválasztása! Alap: Érkezzünk a helyszínre néhány órával korábban, így meg lehet találni azt a helyet, ahonnét a legjobban rálátni, és természetesen ezzel együtt a legkevesebb szemlélődő takarja majd ki a tűzijátékot! Nem mellesleg érdemes időben érkezni, így még a jó helyek közül lehet válogatni, illetve a tömeg még nem foglalja el a jó helyeket. A jó tűzijáték fotóknak meg van a hangulatuk, nem csak a fények miatt, hanem a tűzijáték által megvilágított fák, épületek, szobrok, és egyebek tereptárgyak látványa miatt.

  2. Az állvány elengedhetetlen! Mivel a sötétben hosszú záridővel kell fotózni, ami azt jelenti, hogy minden apró mozdulat elmosódottságot okoz a képen. Ezért elengedhetetlen kellék az állvány, ha nincs, akkor keresni kell egy olyan fix pontot, ahová le lehet tenni a fényképező gépet a fotó elkészültéig.

  3. A távkioldó segít! A hosszú záridő alatti remegés elkerülése végett fontos! De ha nincs, alternatívaként ott van az időzítő. Ezt érdemes 2 másodpercre állítani, általában ez szokott a legrövidebb lehetőség lenni. Így mire elindul a felvétel, addigra megszűnik a gép remegése, és természetesen az exponáló gomb segítségével indítható el.

  4. A fókusztávolság megfelelő beállítása! A fókusztávot lehetőleg a végtelenre kell állítani, a rekeszértéket pedig F/8 és F/16 közé, csak ha lehetőség van manuális beállítási módra a gépen. A kép zajosságát el lehet kerülni ha az ISO érték a lehető legalacsonyabbra van beállítva, de mivel sötétben készülnek a felvételek, inkább legyen 600-800 körül. Kiváló szoftverek léteznek (a letöltéseink listájában is található rá program), amikkel az utómunka során el lehet távolítani a felesleges szemetet a képről.

  5. Semmi vaku! Egyrészt, teljesen felesleges, hiszen a történések annyira távolra esnek, hogy esélytelen azok vakuval történő bevilágítása. Másrészt a vaku keltette fény hazavágja a felvétel hangulatát.

  6. A tűzijáték mellett érdemes a szemlélődő emberekre is egy-két felvételt szánni.

  7. A felvétel beállításainak ellenőrzése! Ha már rutinos fotós akkor ezt a részt nem kell részletesen tárgyalni, hiszen tudja, hogy az első néhány felvételt követően célszerű leellenőrizni a beállításokat, hogy még korrigálni lehessen, ha valami nem tökéletes. Ezzel sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember.
  8. Ne a helyszínen válogassunk! Mivel nálunk számtalan memória fajta és méret megtalálható, célszerű nagyobb kapacitásút magunkkal vinni, így nem a helyszínen kell az esetleg rosszul sikerült képeket válogatni, hogy folytatni lehessen a fotózást. Kényelmesebb otthon kiválogatni a sikeres felvételeket.

  9. Megosztani másokkal az élményt! A mai modern technika segítségével néhány kattintással meg lehet osztani minőségromlás nélkül a velünk történt élményeket. A tűzijáték eddig nem mindennapos esemény volt, viszont most elérhető közelségben van, így lehet gyakorolni a fotózást is ;)
 

Betöltés...