Kutyusok és a tűzijáték

A kutyusok és a tűzijáték

Ismét elérkezett a december, mely - főleg a hónap vége felé - sok érdekes és szórakoztató programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Biztosan sokan tervezitek, hogy részt vesztek az év végi ünnepségsorozatokon. Míg ezek az ünnepek folyamatos és jó szórakozást nyújtanak az embereknek, sajnos gyakran ez nem mondható el négylábú barátainkról. A tűzijáték okozta hangos zajok megzavarhatják kedvenceinket! A falunapok, az augusztus 20-i rendezvénysorozatok lezárása vagy a szilveszter esti/éjszakai szórakozás minden évben alkalmat adnak arra, hogy a tűzijáték hangjától megijedve sok kis kedvenc elmeneküljön otthonából.

A hangos robbanások és a villódzó, éles fények ijesztőek lehetnek egy kisállat számára! Ezektől az állatok stresszhelyzetbe kerülnek, amivel sokszor saját magukat és az embereket is veszélybe sodorhatják. Amikor az állatok félnek, ösztönösen viselkednek, menekülnek, elfutnak az otthonaikból, kiugranak a nyitott ajtón, ablakon vagy kerítésen át és sajnos sokszor eltűnnek az éjszakában... Jó esetben aztán pár nap múlva megijedve, néha sérülten, zavarodottan kerülnek elő, akár otthonuktól több kilométerre. És nekik még szerencséjük is van, mert más kedvencek akár örökre el is veszhetnek...

Ezért - mivel nekünk is régóta van kutyusunk és mellette forgalmazzuk is a tűzijátéktermékeket - emlékeztetni szeretnénk minden gazdit a tűzijáték esetleges veszélyeire. Szeretnénk, ha mindenki tisztában lennie azzal, mit tehet kedvence biztonsága érdekében!

A tűzijáték a sötét égen való hirtelen felvillanása és az erőteljes, szokatlan hanghatás ijesztő lehet a kedvenceink számára. Ilyenkor még az egyébként csendes, békés  kutyusok is megijedhetnek és félelmükben világgá futhatnak.
Ez a félelem egyrészről kialakulhat öröklődő/genetikus okok miatt, de sokszor negatív tapasztalatok is felelősek lehetnek érte. A munkára, vadászatra kiképzett kutyák fokozatosan vannak hozzászoktatva ezekhez a zajokhoz, és emiatt képesek elviselni ezt a helyzetet. Nagyon sok kutya viszont csak a tűzijátékok alkalmával találkoznak ezekkel a hang és fényhatásokkal, emiatt sokkal nehezebben viselik.
A másik ok, hogy a kutyáknak és a macskáknak sokkal érzékenyebb a hallása, mint az embereké, így olyan frekvencián belül is hallanak hangokat, amelyben mi sosem. Egy rakéta vagy elműködtetett telep hangja, de még egy kis csillagszóró is képes felborítani kedvenceink nyugalmát. Az általuk ismeretlen hangos zajok és fények nyugtalanítóak lehetnek számukra!

Egy kis odafigyeléssel a problémák megelőzhetők annak érdekében, hogy a szilveszteri vagy az augusztus 20-i ünnep, de akár egy szülinap alkalmával fellőtt pirotechnikai eszköz könnyebben elviselhető legyen kedvenceid számára!
Pár tanács, ami segíthet számodra, hogy ne legyen kelletlen élmény egyikőtöknek sem a tűzijáték:
1. Most is, mint sok esetben mindenképpen fontos a microchipes azonosítás lehetősége! Ha Te is felelős és törvénytisztelő kutyatulajdonos vagy, akkor kutyád microchippel meg van jelölve, melyet állatorvosod regisztrált, így kutyusod szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Ha véletlenül kutyád megijed és elindul a nagyvilágba, a chip száma alapján beazonosítható, így hamar hazakerülhet hozzád.
2. A kérdéses napokon a sétát kora reggelre időzítsétek! Töltsétek az egész napot aktívan, sétáljatok, játsszatok sokat, fáraszd ki kedvenced, hogy még a tűzijáték kezdete előtt nyugovóra térjen.
3. Ne hagyd kiskedvenced őrizetlenül, különösen sötétedés után! Még egy bekerített udvar sem tarthatja őt vissza, ha megindul, mivel az ijedség, pánik esetén menekülőre foghatja, így nagyobb az esély a sérülésre, miközben az udvarról  próbál kimenekülni, utat törni magának. Ha ki tud szabadulni, könnyen elütheti egy autó vagy akár el is kóborolhat.
4. Ha a közeledben indítanak tűzijátékot, próbáld kutyusod lehetőleg egy biztonságos szobában tartani és a tűzijáték ideje alatt játékokkal lefoglalni! Annak érdekében, hogy tompítsd a tűzijáték okozta zajt és megakadályozd, hogy kedvenced elszökjön, zárd be otthonod ablakait, húzd be a függönyöket vagy engedd le a redőnyöket. Kapcsold be a TV-t, vagy a rádiót, vagy indítsd el a kedvenc zenéd, hogy tompítsa a kívülről érkező zajokat. (Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy a kicsit hangosab rádió és a világítás kitűnően működik!)
5. Ha kis kedvenced meg szeretnéd nyugtatni, jobb, ha vidám és élénk hangon, de természetesen, nyugodtan teszed mindezt, ezzel is azt az üzenetet küldve felé, hogy minden rendben van!
6. A tűzijáték elmúltával is tartsd még egy darabig biztonságban kedvenced!
7. Figyelj arra, hogy ha a tűzijáték helyszíne felé sétáltok, nehogy felszedjen a földről valamilyen - esetleg akár el nem működtetett - tűzijátéktestet!

Természetesen vannak más lehetőségek is a kisállatok lenyugtatására. Kérdezd meg az állatorvosodat, mit tud javasolni, hiszen fajtától és súlytól függően vannak nyugtató hatású készítmények, amiket nem árthat használni, ha nem vagy biztos abban, hogy kutyusod hogy fog reagálni...
Másik lehetőség, hogy még időben keress fel egy szakértő kiképzőt, aki pontosan meg tudja mondani mi a teendőd a kutyussal vészhelyzetben!

Mint szerető és felelős állattartó, mindig figyelj kedvenced biztonságára!

 

Betöltés...