Futtathatatlanná tett egy rakás játékot a Windows-okon a Microsoft

Felhasználók milliói világszerte az elmúlt napokban meglepően tapasztalták, hogy egyes, korábban gond nélkül futtatott játékaikat nem tudják elindítani Windows 7, 8 és Vista számítógépeiken. A jelenség oka egy a Microsoft által a közelmúltban kiadott frissítés volt, ami meggátolja két elterjedt másolásvédelmi mechanizmus működését, ezáltal pedig a velük védett játékok futtatását is.

A SafeDisc DRM és a SecuROM védelmi eljárások a Windows 10 rendszerekkel már korábban is inkompatibilisek voltak, az ilyen és hasonló problémák azonban megszokottak egy-egy új rendszer megjelenése, illetve az arra történő váltás esetében. Az azonban viszonylag ritka, hogy arra kerüljön sor, hogy egy korábban működő funkcionalitás vesszen el egy-egy új biztonsági folt telepítése által.

Márpedig most pont ez történt a Windows 7-tel, 8-cal, illetve a Vista-val, amiken az utolsó havi frissítés követően megszűnt működni a korábban simán futó védelmi rendszer a Microsoft egy foltja miatt. A KB3086255 patch leírásában ugyan Redmond egyértelműen felhívja a figyelmet, hogy az "kikapcsolja a secdrv.sys meghajtóprogramhoz kapcsolódó szolgáltatást", illetve, hogy "ez hatással lehet egyes régebbi játékok futtatásának képességére" - ez azonban nyilván sovány vigasz azoknak a felhasználóknak, akik egy-egy kedvenc játékukat mostantól nem tudják használni gépeiken.

Bár a "sc start secdrv" parancs kiadásával a szolgáltatás manuálisan elindítható és ezzel visszanyerhető a játékok futtatásának képessége is, ez "sebezhetővé teheti a számítógépeket vagy a hálózatokat rosszindulatú felhasználókkal vagy kártevőkkel szemben" - így alkalmazása csak végszükség esetében javasolt.

A SafeDisc, illetve a SecuROM által védett - és így mostantól nem, illetve problémásan futtatható - játékok köre vélhetően minimum több százra rúg, és ott van közöttük a BioShock, a Mass Effect, valamint a Command & Conquer, a Final Fantasy és a The Sims több része is.

 

Betöltés...