Android - vírus a telefonon?

Android vírus?

Azon kártékony programokra használjuk ezt a kifejezést, amik kimondottan az Android rendszereket futtató készülékeket támadják. Sajnos az ilyen vírusok száma folyton csak növekszik. Az elemzők adatai szerint mostanra körülbelül minden kilencedik alkalmazás fertőző. Ezek a kártékony kódú alkalmazások legtöbbje a személyes adatokat próbálja továbbítani harmadik félnek. Ezek az adatok lehetnek címjegyzék, feljegyzések, üzenetváltások, SMS-ek, banki adatok, e-mail címek, stb. Több száz olyan mobil vírus létezik ami a működése közben a névjegyzéket vagy e-mail címeket továbbítja harmadik félnek, illetve a különböző fizetős szolgáltatásokra iratkoztatják fel az áldozatukat.
Probléma ezekkel, hogy akár kiskaput is nyithatnak további fertőzéseknek, például felugró ablakokat jelenít meg,
- ezzel veszélyes weboldalra irányít át,
- esetleg arra kattintva tölti le a további kártevőket, stb.
Bámulatos programozói tudás, csak éppenséggel nem megfelelő célokra használják! :(
A számítógépes vírusfertőzéshez hasonlóan az Androidos rendszer támadásait is nehéz észrevenni, néha csak a lassulás, furcsa értesítések, átirányítások, rosszabb esetben a megemelkedett telefonszámla lehet gyanús.

Hogyan fertőződhet meg egy Androidos készülék a vírussal?

Az Android vírusokat egyenlőre kézzel kell telepíteni, de nagyon valószínű, hogy nem kell sok idő hatékonyabb módszerek felbukkanására. Az esetek nagy részében a felhasználó maga tölti le és telepíti a vírust, általában nem hivatalos forrásból származó app mellékleteként. Javasoljuk, hogy hivatalos forrásból (Google Play, Amazon) használja és frissítse az alkalmazásokat, természetesen érkeztek hírek, hogy crackereknek sikerült kártékony kódot juttatni például a Google Play Áruházba is. Ezeken a hivatalos forrásokon folyamatosan figyelik az alkalmazásokat és eltávolítják a vírust tartalmazókat. Kis odafigyeléssel a gyanús webes linkek is kiszúrhatók, ezeket célszerű kerülni, ezzel is egy kaput bezárva a támadók előtt.

Szoktuk mondani, hogy 100%-os védelem nincs, ez a telefonon futó operációs rendszerre is igaz.

 

 

Betöltés...