cikk - Videó kábel szabványok - DVI

DVI - Csatlakozók és kábelek

Tartalom

A DVI (Digital Visual Interface) magyarul digitális videó interfész. A szabvány egyetlen kábelben képes továbbítani digitális és analóg jeleket egyaránt. A legtöbb számítógépen, LCD monitoron, projektoron és egyéb digitális eszközön megtalálható.

DVI logo

Előnyei?

A videokártya (VGA kártya) a CRT monitornak analóg jel segítségével juttatja el a megjelenítendő képet. A régebbi VGA kártyának a natív digitális jelet át kell alakítania analóggá azért, hogy a CRT monitorral működhessen.

Csavar a dologban az, hogy az LCD monitor ugyan digitális megjelenítő eszköz, viszont a régebbi számítógépes technológia megkövetelte az analóg jel fogadását. Tehát a jelet újra át kell alakítania az LCD monitornak digitálissá.

Mivel a VGA kártya és az LCD monitor is digitális jellel dolgozik. Így a felesleges a jel átalakítás digitálisról-analógra, majd analógként továbbítva és a végén analógról-digitálisra. A DVI ezt a felesleges jelkonverziót hidalja át, ezzel a képminőséget javítva azáltal, hogy a digitális - analóg - digitális átalakítás következtében előforduló jelveszteséget szünteti meg.

A DVI sokoldalúságát bizonyítja azáltal, hogy a digitális szabványt támogató eszközök visszafelé kompatibilisek így az analóg eszköz cseréje nélkül alkalmazható.

Vissza a taralomjegyzékhez

 

DVI csatlakozók típusok


DVI-D Single Link (egyszeres csatlakozó)
- Kizárólagosan digitális csatlakozó, csak digitális megjelenitőkkel működik. Felbontásilag gond nélkül megbirkózik a Full HD 1080p-vel (1920 x 1080) felbontással.


DVI-D Dual Link (dupla csatlakozó)
- Egy másik csatornának köszönhetően megduplázódik az átvitel sebessége, ezáltal jobb jelminőség és felbontás érhető el. 2048 x 1536 (QXGA).


DVI-A, Analogue (analóg)
- Ritka csatlakozó, csak analóg jel továbbítására szolgál. Bar a jel veszít a minőségéből, de még így is jobb képminőséget biztosít, mint a D-SUB csatlakozó.


DVI-I Single Link (egyszeres csatlakozó)
- Ez képes analóg és digitális jel továbbítására egyetlen DVI kábelben. Ez azt jelenti, hogy a kábel a digitális-digitális és analóg-analóg jelekkel is megbirkózik.


DVI-I Dual Link (dupla csatlakozó)
- Azonos az előző csatlakozóval annyi különbséggel, hogy az extra csatornával nagyobb felbontás érhető el.

Mini DVI - A Mini DVI egyszeres csatlakozó, az Apple gépeken alkalmazzák. Kis méretéből kifolyólag ideális laptopokhoz. Analóg és digitális jelet képes továbbítani.

Vissza a taralomjegyzékhez

 

Melyik kábel kell nekem?

Ahogy a fenti listában látható, a DVI csatlakozónak számos fajtája létezik. Első lépes az, hogy megvizsgáljuk az eszközünk csatlakozóját és a csatlakozási pontjaiból  a fenti lista segítségével meghatározzuk a DVI csatlakozó anyás portját. Másodjára érdemes átböngészni az eszköz kezelési útmutatóját is. A csatlakozók legyártásakor többnyire az összes (24) tűnek meghagyják a helyet (Dual Link), azonban ez nem egyenesen arányos azzal, hogy az összes érintkező használható belőle.

Vissza a taralomjegyzékhez

 

Egyéb:

  • DVI-D esetén a DVI-D és a DVI-I kábel is megfelelhet. Ez csak akkor igaz, ha az anya porton ki van alakítva a helye a DVI-I extra csatlakozási pontjainak.
  • DVI-A esetén a DVI-A és a DVI-I kábelek megfelelnek. Viszont akárcsak az előző esetben, itt is az anya csatlakozónak minden lyukat tartalmaznia kell, hogy megfelelően működjön a DVI-I kábellel.
  • DVI-I esetén bármilyen DVI kábel csatlakoztatható.
  • Amennyiben a DVI csatlakozók eltérnek, például a DVI-D és DVI-I, vagy DVI-A és DVI-I, használjunk DVI-I kábel. Vagy a másikkal megegyező csatlakozót.
    Például egy DVI-I és DVI-D csatlakozónál megfelelő lehet egy DVI-D kábel, viszont egy DVI-A már nem működne, mivel a kettő nem passzol össze. Egyszerűen nem lehetséges csak úgy digitális jelről analógra váltani.
Vissza a taralomjegyzékhez
 
 

Betöltés...