Az új Face vírusról

 

Megint egy új, de a megszokottaktól eltérő vírus terjed a Facebook-on!

Ha van Facebook fiókod, akkor viszonylag könnyedén fertőzheti meg a számítógépedet az új vírus, mely nagy sebességgel terjed! Eddig is sok hasonló módon viselkedő károkozó volt, de ez mostani még "figyelemreméltóbb”, mint az eddigiek...
Egy kis odafigyeléssel viszont ezt a vírusfertőzést is meg lehet előzni! Ez az alattomos  kártevő Youtube videónak álcázza magát, mely megnézéséhez egy „codec” telepítését javasolja. Ha ezt telepíted, akkor az általad használt böngészőn keresztül letöltődik és települ a codek-nek álcázott vírus, így fertőzi meg a rendszeredet.

A folyamat roppant egyszerű.

A Facebook-od idővonalán megjelenik egy üzenet, miszerint a kattintás után egy állítólagosan rólad készült Youtube-videót nézhetsz meg. Ezt a megosztást egyik Facebook-os ismerősöd nevében a vírus tette közzé, mivel előzőleg már az Ő gépét is megfertőzte! (Ha "belefutsz" egy ilyen esetbe, ne őt hibáztasd, szimplán csak óvatlan volt és rákattintott egy ilyen hivatkozásra!) Ha mégis továbbmész, a kattintás után egy Youtube-hoz hasonló oldalra jutsz, ahol látszólagosan ott a videó, mely rólad szól, de ez nem indul el automatikusan! Ezen az oldalon természetesen láthatod, hogy a videódat hányan nézték már meg. Ez általában egy jó nagy szám, hogy csábító legyen számodra is megnézni. A látszat viszont sajnos csalóka! Az oldal a megszólalásig hasonlít egy Youtube oldalhoz, azonban egy kis figyelemmel az annyira nem gyakorlott szem is észreveheti az eltéréseket! Az egyik legfontosabb, hogy az oldal címe még csak "köszönő viszonyban sincs" egy Youtube oldal elérésével, mivel egy ismeretlen, véletlenszerűen generált számokból és betűkből álló hamis link. Ha erre rákattintasz, akkor innét el is kezdődik a vírus telepítése, amely egy ártatlan codec-nek álcázza magát. Ugyanis most fogja kérni, hogy a videód megnézéséhez telepítsd a felajánlott codec-et, mely természetesen maga a vírus lesz!

Tehát - ahogy az elején írtam -, egy kis figyelemmel elkerülhető a vírus telepítése/terjesztése.

Az első, hogy ne kattints a videóra, (főleg, ha a kép mellett alul egy nagyon hosszú és összevissza sor látható). A második, hogy ellenőrizd a weboldal címét, ahova továbbított a link, ha nem a megszokott youtube.com címmel kezdődik azonnal zárd be az oldalt, bármilyen csábító is lenne egy saját videó megtekintése...
Így lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét!

Ha már rákattintottál és telepítetted a vírust és elég "bátornak" érzed Magad, akkor először is távolítsd el a Facebook beállítások/Alkalmazások közül a frissen telepített applikációt, a böngésződ bővítményei közül, és/vagy a telepített programok közül távolítsd el a frissen feltett codek-et.

 

Persze legelőször írj egy figyelmeztetést az idővonaladra, hogy nem Te voltál a megosztó és mindenki figyeljen mire kattint! :)

 

Betöltés...