Processzorhibák és új rendszerfrissítések

A napokban kirobbant az Intel fennállásának egyik legnagyobb botránya, ami nem csak a PC-ipart érinti, de kihatással van a szerver, a notebook, a tablet és a telefonpiacra is!

2018_0110212253_board-2953853_1920.jpg

"Telefonokra, PC-kre, mindenre hatással lesz valahogy, de termékről termékre másképpen" – mondta Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója a CNBC amerikai televíziónak szerda délután adott interjújában.

Az első hiba, a Meltdown névre keresztelt biztonsági rés mely az Intel processzoraiban található, és lehetőséget ad a hackereknek, hogy megkerüljék a felhasználók által futtatott programok és a számítógép memóriája közötti "válaszfalat", így ezáltal hozzáférjenek a számítógépek memóriájához, és ellophassák pl. a jelszavakat.
A másik Spectre (Fantom) néven emlegetett "rés", amely - az Intel állítása szerint - egyaránt megvan az Intel, AMD és az ARM cég processzoraiban is, lehetővé teszi a hackerek számára, hogy az - amúgy hibátlan - alkalmazások titkos információkat adjanak ki.

"A feltárt hibák közül az egyik programhiba kifejezetten az Intel gyártmányaiban fordul elő, a másik azonban hasonlóképpen érint minden laptopot, asztali számítógépet, okos telefont, tablettet és internetszervert. Az Intel és az ARM vezetői azt hangoztatták, hogy nem konstrukciós problémáról van szó, s a felhasználók kijavíthatják a hibát, ha letöltenek egy javítást és frissítik az operációs rendszereiket."

A problémát súlyosbítja, hogy a hibák kijavítását alapvetően az operációs rendszerek teljes újraírásával lehetne hatékonyan megoldani! Ez rengeteg időt és energiát venne igénybe – viszont ez sem nyújtana 100 %-os biztonságot. Az is gondot okozhat, hogy azoknál a gépeknél, ahol elkészítik a javítást, nagyjából 5-30 százalékos lassulás várható! Természetesen a lassulás mértéke erősen függ az adott konfigurációtól.

2018_0110212254_technology-2818664_1280.jpg


Az első javítás Linux rendszerre jelent meg még vasárnap, de a Microsoftnál és az Apple-nél is már elkészültek a Meltdown által érintett gépekhez szükséges "foltokkal". A két óriás cég azonban nem kívánt reagálni a hibákra és az azokkal kapcsolatos kérdésekre.

Jó hír, hogy a Microsoft fejlesztői nagyon gyorsan reagáltak és elkészítették azt a frissítést, amely a Windows-os rendszerek esetén részben megoldják a problémát. A nem sokkal ezelőtt kiadott rendkívüli javítócsomag a Windows 10-es gépekre még ma (csütörtökön) automatikusan települni fog, a Windows 7 vagy 8 verziót használók a jövő héten kedden kapják meg. Ettől kezdve viszont a hardvergyártókon van a sor, hogy a gépekben levő eszközök meghajtóprogramjait frissítsék a javításnak megfelelően.

Ha a biztonsági folt telepítését fel szeretné gyorsítani, akkor a napokban időnként nézzen rá a Vezérlőpult Windows Update menüjére, a Windows 10-nél pedig a Gépház Frissítés és biztonság szekciójába. A frissítés megtörténte után indítsa újra a számítógépét, mert a hibajavítás csak akkor fog települni.

Rossz hírünk, hogy - bár biztonság szempontjából ez viszonylag megnyugtató lehet - a javításnak sajnos van egy igen-igen kellemetlen mellékhatása is! A frissítés telepítése után az érintett gépek előreláthatóan mintegy 5-30 %-kal lassabban működnek majd. Az Intel ígérete szerint, aki nem csúcsra járatva használja a gépét, az kevésbé érzi meg a lassulást, melynek mértéke remélhetőleg idővel csökkenni fog...
Ezekkel a megállapításokkal jelenleg nem mindenki ért egyet maradéktalanul és csak tovább ront a helyzeten, hogy – a konkrét konfigurációtól függő lassulás mértéke – a már eleve lassabb (régebbi processzorral, kevesebb memóriával szerelt) számítógépek esetén lesz érezhetően nagyobb mértékű a lassulás...

2018_0110212253_processor-583695_1920.jpg


A témáról bővebben olvashat az alábbi források között:
Súlyos hibát találtak az Intel processzoraiban, 30%-kal is lassulhatnak a számítógépek
Nem csak az Intel processzoraiban van ott a súlyos hiba
Vészfrissítést adtak ki a Windowshoz: minden számítógépre települ és sajnos mindet le is fogja lassítani

Dombóvár, 2018. 01. 10.
 

Betöltés...