Számítógépek a nagy melegben

Egy előző kis szösszenetünkben már volt szó a hűtés fontosságáról. Akkor a notebookokról volt szó, most egy kicsit az asztali gépekkel szeretnénk foglalkozni, hiszen ők sem viselik jól a túlzott meleget!
A számítógép belsejében lévő összes alkatrésznek meg van az üzemi hőmérséklete. Ez az az ideális hőfok, amin jól érzi magát és képes a maximális teljesítmény leadására. A hirtelen, megmagyarázhatatlan leállások, újraindulások, "kékhalálok" oka nagyon sok esetben a processzor, vagy a videokártya nem megfelelő hűtése. Ennek több oka is lehet...
Az egyik, és talán a leggyakoribb a ventillátorok és hűtőbordák elrakódása. Ennek oka a levegőbe kerülő por és egyéb apró lebegő szennyeződés. Ezek a számítógépbe kerülve lassan lerakódnak az alkatrészekre, ezzel egyre jobban rontva a hő leadást, ami egy idő (és egy bizonyos vastagságú por mennyisége) után az alkatrész rendellenes működéséhez, legrosszabb esetben az érintett alkatrész teljes és végleges javíthatatlanságához is vezethet.  

Elporosodott processzor hűtők...


...és videokártya

 

  

  

  

Ezek már elég látványos "porgyárak"...
...és egy igazi vadállat, ez már nem is porcica, hanem egy igazi pororoszlán...

Ez a fajta hiba megelőzhető, ha egy kicsit odafigyelünk, és nem hagyjuk, hogy a por átvegye a hatalmat a gépünkben. A használat helyétől függően félévente vagy évente szoktuk javasolni a hűtésrendszer tisztítását. Ez a szervizbe kerülő gép megbontásával és a teljes rendszer (nem csak a hűtés!) portalanításával történik. Ilyenkor a processzor és a hűtő közötti hővezető paszta állapotát is megnézzük, és ha kell, letisztítjuk, és újra "kenjük" az érintett felületeket.
Az otthoni tisztítást és főleg az újra pasztázást nem javasoljuk, mert nagyon sok gép kerül be úgy a szervizbe, hogy a hozzáértő ismerős, vagy a szomszéd srác, aki már látott számítógépet és nagyon penge a szerelésben olyan károkat okoznak, ami sokkal többe kerül, mint ha elsőre szakember kezébe került volna a gép. Rendszeres eset, hogy a processzorhűtő rögzítő füle, vagy a patentok - jobb esetben - nincsenek rendesen a helyükön, vagy el vannak törve. Utána jönnek a képeken szereplő barkácsmegoldások, amik természetesen nem minden esetben képesek helyettesíteni a gyári rögzítéseket...Mire jó egy gyorskötöző? Nagyon sok mindenre, erre is, de ettől még nem volt rendes hűtés...

  

Na és hol bukkan fel a jó öreg facsavar? Csak nem egy eltört processzorfoglalatban?!

  

Öreghűtő nem vén hűtő! Példa egy régi alkatrész újrahasznosítására...

 

  

  

Ez pedig az egyik hozzáértő(?) szomszéd műve... A négy rögzítőből csak egy élte túl a beavatkozást, nem csoda, hogy  gép nem volt használható!

Kellemes pihenést és jó hűsölést kívánunk mindenkinek és minden gépnek!

 

Betöltés...